Når Kan Man Stemme I Norge | Når Kan Man Stemme I Norme Iso 26000

Hvilken bok er din favoritt? DOBBEL SJANSE: Du kan blant annet velge mellom to av bøkene til Jostein Gaarder, når du skal stemme over din favoritt blant norske ungdomsromaner. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet. Vis mer Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon (Dagbladet:) I løpet av høsten vil Dagbladet i samarbeid med nettstedet kåre Norges beste roman for ungdom. Nå har juryen funnet fram til en langliste på 35 urangerte titler, som leserne kan stemme over på nett. FERSKEST: Fantasyforfatteren Siri Pettersen har skrevet den nyeste boka på lista du kan stemme over. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Resultatet vil bli presentert som en egen liste, samtidig som juryens favoritt blir avslørt mandag 24. november. Bli med og stem nederst i saken. - Spennende - Vi har hatt diskusjoner og avstemminger. Nå gleder vi oss til å fortelle hva vi mener er tidenes 15 beste, norske ungdomsromaner, sier juryens sekretær, Dagbladets Marie L. Kleve. - I mellomtida håper vi at så mange lesere som mulig stemmer på sine favoritter.

  1. Når kan man stemme i norme iso
  2. Still

Når kan man stemme i norme iso

Jeg ser ingen sted hvor jeg kan aktivere Google assistant. Er denne muligheten fjernet? etter å ha satt land til USA. Så måtte jeg slette appen og installere den på nytt. Da fikk jeg opp muligheten for å sette opp google assistant på den. +12 Hei alle sammen! Da kan jeg endelig få gitt et svar på denne tråden. Google Assistant er klar til bruk på Sonos i Norge (uten noen form for omarbeidningsmetode). Ta en kikk på denne tråden for mer informasjon: Google Assistant på Sonos i Norge View real-time service status Login to the community Use your Sonos login details to log in to your account, or register one to engage with the community. Log in Enter your username or e-mail address. We'll send you an e-mail with instructions to reset your password. Scanning file for viruses. Sorry, we're still checking this file's contents to make sure it's safe to download. Please try again in a few minutes. OK This file cannot be downloaded Sorry, our virus scanner detected that this file isn't safe to download.

Stortinget samlet seg så urokkelig rundt Grunnlovens bestemmelser at kongen til slutt gav opp. Det ble avgjørende for den politiske kontinuiteten mellom 1814 og i dag. Oscar Wergeland malte Riksforsamlingen på Eidsvoll i årene 1882–1885. Bildet var malt med tanke på dets nåværende plassering bak presidentpodiet i Stortingssalen. Wilhelm Frimann Koren Christie, Riksforsamlingens sekretær, stirrer ut av maleriet. Som stortingspresident i november 1814 forsvarte han grunnloven overfor den svenske kongemakten. Foto: Stortingsarkivet Egalitært norsk parlament Tross begrensede styringsmuligheter ble Stortinget likevel tidlig et ganske representativt uttrykk for folkeviljen. De fleste andre parlamenter hadde to (eller flere) kamre, som i Storbritannia, med et valgt underhus og et overhus der plassene gikk i arv, eller i Sverige, der Riksdagens stender møttes hver for seg. Slik ble det ikke i Norge. Landet manglet aristokrati, noe som var en følge av norsk kolonistatus under dansketiden. Her stoppet Grunnloven også innføring av nye adelige privilegier.

  • Det hjemsøkte huset. - Oppdaget huset... - Wattpad
  • Billig tur til hellas
  • Når kan man stemme i norge 2
  • Sklekene.no - Sklekene.no - alt om håndball!
  • Den siste greve
  • Oppdatering 7. april 12:11 : TarocciniRapporten
  • Marcus og martinus julesang
  • Når kan man stemme i norge song
  • Nå kan du stemme - Norge - Klar Tale
  • Når kan man stemme i norge video
  • Når kan man stemme i norges

Still

når kan man stemme i norge 1

Grunnlovsdokumentet med representantenes segl. Grunnloven åpnet opp for demokratiske muligheter, men i seg selv var den et resultat av mange kompromisser og inneholdt flere begrensninger for politisk deltakelse. Foto: Vidar M. Husby/Stortingsarkivet Velgere og valgsystem Under Riksforsamlingen på Eidsvoll var det stor debatt om stemmereglene. Resultatet ble et kompromiss: å eie eller leie skattesatt (matrikulert) landeiendom ble hovedkriteriet. I byene var kriteriet innvilget borgerskap som kjøpmann og håndverker, eller at man eide hus av en viss verdi. Alle utøvende eller tidligere embetsmenn var også kvalifiserte. For å kunne stemme krevdes registrering i manntallet og edsavleggelse til Grunnloven. Dessuten var det indirekte valg: det ble først valgt valgmenn, som deretter valgte representantene. Direkte valg til Stortinget kom ikke før i 1906. Valgene var heller ikke hemmelige. Valgdeltakelse Så mange som ca. 40% av alle voksne menn i Norge fikk i 1814 mulighet til å stemme, et svært høyt tall i europeisk sammenheng.

Men den tungvinte organiseringen svekket nok valgdeltakelsen, som varierte svært mye gjennom 1800-tallet. Når befolkningen vokste, sank andelen stemmekvalifiserte. Stemmerettsreformer tvang seg frem. Ut fra dagens kriterier, kan det hevdes at Norge ikke ble et moderne demokrati før allmenn stemmerett for kvinner var innført i 1913. Kanskje ikke før 1919, da personer på forsorg fikk stemmerett. Stortinget og kongen Velgernes maktutøvelse ble begrenset av at Stortinget bare møttes noen vårmåneder hvert tredje år. Kongen hadde utsettende vetorett mot alle lovvedtak, en rett som ofte ble brukt. Å få gjennom en ny lov kunne dermed ta mange år. Kongen kunne også velge statsråder uten hensyn til Stortinget, og han hadde full kommando over hær og flåte. Tidlig i den svensk-norske unionen tilsatte han stattholdere for å styre regjeringen i Kristiania. Norsk utenrikspolitikk ble forvaltet av ham selv og den svenske utenriksminister. I 1820-årene presset kong Carl Johan Stortinget for å få styrket kongemakten.

Grunnloven av 1814 innførte ikke demokrati i moderne forstand. Likevel blir den feiret som startpunktet for det norske demokratiet. Hvorfor? Grunnloven inneholdt bestemmelser som åpnet veien for et demokratisk samfunn, og dagens statsform er en videreutvikling fra 1814. Men mange europeiske land fikk ny konstitusjon i disse årene. Hva gjorde at Norge ble regnet som mer demokratisk utviklet enn disse landene? Kanskje kan svaret summeres opp i tre punkter: Grunnloven skapte et bredt elektorat eller velgerkorps til den representative forsamlingen, Stortinget. Velgerne fikk gjennom Stortinget makt over lover og budsjetter og dermed betydelig kontroll med deler av statsstyret. Det fantes ikke tilstrekkelig sterke motkrefter, som en stor adelsgruppe, som kunne bekjempe en slik velgermakt i Norge. Demokrati forutsetter et bredt velgerkorps. I dag er dette bare begrenset av aldersregler og krav til statsborgerskap. I 1814 var det alder (25 år) og eiendom eller botid, og det ble tatt for gitt at stemmerett bare skulle gjelde menn.

Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024