Kommunikasjon Med Eldre Pasienter, Å Snakke Med Pasienten – Ytring

Kvinnelige leger hadde en mer empatisk og utforskende stil enn de mannlige. Legene hadde likevel en tendens til å overse de emosjonelle hintene fra pasientene som ikke snakket godt norsk. Alvorlige konsekvenser? Selv om Kale ikke har undersøkt de fulle konsekvensene av språklige barrierer, forteller hun at det var flere eksempler på uklar kommunikasjon hvor det er usikkert hva pasienten har fått med seg av legens forklaring på plagene og anbefalt behandling. Det var også et eksempel på alvorlig feil i behandlingen på grunn av språklige misforståelser. En ung pasient hadde stoppet å ta livsnødvendig medisin, fordi han og foreldrene hadde misforstått legens instrukser. Kale mener at legene bør ta seg tid til å utforske om pasienten har forstått informasjonen riktig, om pasienten ønsker mer informasjon og om han/hun er bekymret for noe. Hun mener at legene også godt kan kommentere språkproblemene i kommunikasjonen (som begge parter eier) og anerkjenne språklige bekymringene og usikkerheten som oppstår i kommunikasjonen i mye større grad.

Portal

– Mange pasienter vil ha legetime på video for å slippe fravær fra for eksempel skole eller jobb. Likevel er det bare åtte prosent av fastlegene som tilbyr dette. Her er det muligheter for milliardinnsparinger for samfunnet, sier Vie. Håper helseministeren tar grep Vie setter sin lit til helseminister Bent Høie, og forventer at kommunene tar ansvar for å digitalisere helsevesenet i større grad. Hun mener helseministeren bør gjøre det obligatorisk for legene å bli mer digitale. Hun skulle også gjerne sett at legene var mer positive til videosamtale for konsultasjoner. I undersøkelsen kommer det nemlig fram at folks forventninger om den digitale doktor ikke blir innfridd. En av årsakene handler om at legene ikke tror pasientene er smarte nok. – Legene må slutte å undervurdere pasientene. Vi kan slå fast en gang for alle; folk er kompetente, de vil at legen skal være digital, og nå synes de han henger etter det offentlige generelt, sier Vie. Lyst til å diskutere?

Oppmuntre til å bruke kroppsspråk Du må oppmuntre brukeren til å bruke kroppsspråk, og legg til rette for å bruke hjelpemidler som bilder, fotoalbum, klokke, kalender, papir og blyant. Den som har språkvansker, kan ha problemer med å stille spørsmål. Du må derfor sørge for å gi detaljert informasjon om det som er relevant for brukeren. Fordi det kan være vanskelig å forholde seg til for mye på en gang, bør du fordele mengden av informasjon over litt tid. Brukeren bør ha bare én å forholde seg til om gangen, og bakgrunnsstøy må unngås. Snakk rolig, og bruk korte, konkrete setninger. Du kan understreke det du snakker om, ved å bruke kroppsspråk. For noen kan det være en støtte at du skriver setningen samtidig med at du sier den. Alternativt kan du tegne det du snakker om. Når du skal stille spørsmål, vil du erfare at lukkede spørsmål kan fungere bedre enn åpne spørsmål i begynnelsen. Mange som har ulike språkforstyrrelser, vil ha god nytte av å trene med en logoped. Hva er en logoped? Eksempler på språkforstyrrelser Språkforstyrrelser kan komme av medfødt sykdom eller skade, og sykdom eller skade som har oppstått senere i livet.

Digital samtale med fastlegen - - Milliarder å spare på digital kommunikasjon med legen - DinSide

  1. Kommunikasjon med eldre pasienter resort
  2. Tro det eller ei, bilmekanikere er dyrere enn advokater | Finansavisen
  3. Kommunikasjon med eldre pasienter ma
  4. Kommunikasjon med eldre pasienter home
  5. Job på grønland
  6. Kommunikasjon med eldre pasienter pa
  7. På innsiden eirik jensen
  8. Kommunikasjon med eldre pasienter de
  9. Kommunikasjon med eldre pasienter office

Når en av tre norske pasienter forteller at sykehuslegen ikke forsikret seg om at de, som pasient, har forstått informasjonen de blir gitt er det til bekymring. Det må regnes som grunnleggende for pasientsikkerheten at den som skrives ut etter et sykehusopphold forstår hva som er blitt sagt om både diagnose, behandling, bivirkninger og oppfølging. At unge nordmenn føler seg mindre velkomne i helsevesenet enn det eldre pasienter gjør er bekymringsverdig. Likeså at pasienter melder om moralisering og manglende informasjon. Det hele koker ned til kommunikasjonen lege og pasient imellom, og viser oss at her må det legges ned en innsats for å øke legenes kompetanse hva gjelder pasientkommunikasjon. Varierende fokus på kommunikasjon Da vi i 2015 gjorde en lignende befolkningsundersøkelse, kunne en av tre kunne fortelle at de hadde hatt et negativt møte med helsevesenet de siste årene. En av de hyppigste årsakene var nettopp svikt i kommunikasjonen. Pasient- og brukerombudene skriver i sin årsmelding for 2016 at de i nesten alle henvendelser de mottar finner elementer av mangelfull eller dårlig kommunikasjon mellom helsepersonell og de som mottar tjenesten, inkludert deres pårørende.

Pasientkommunikasjon er betegnelse på kontakten mellom helsepersonell og pasient. Dette gjelder både den målrettede samtalen for å oppnå en felles forståelse av pasientens problemer og en felles aksept for den behandlingen som iverksettes, og samtalen som behandling, det vil si alt fra trøst og informasjon til mer systematisk samtalebehandling. Faktaboks etymologi: av latin communicare, 'gjøre felles' Den viktigste kommunikasjonen foregår gjennom samtalen, men også kroppsspråket er et viktig kommunikasjonsmiddel. Behandleren kan for eksempel gjennom kroppsspråket sitt signalisere mistro til pasientens utsagn. Pasienten kan på lignende måte gi uttrykk for engstelse og usikkerhet, selv om vedkommende ikke ønsker eller klarer å sette ord på disse følelsene. God kommunikasjon kjennetegnes ved at pasienten føler seg forstått og at hans eller hennes problemer tas på alvor. Tidspress, konsultasjoner som avbrytes av telefoner, og ufornuftig bruk av datamaskiner på legekontorene kan ødelegge kommunikasjonen.

  1. Godteri for diabetikere
  2. E24 aksjer norme afnor
  3. Svein tuft
  4. Kløe under armene
  5. Hva hjelper mot diare hos barn
  6. Hva koster det å bygge hytte 2016
  7. Treningsarmbånd test 2016
  8. Bjørg thorhallsdottir dora thorhallsdottir
  9. Forkjølet hele tiken jah fakoly
  10. Mesternes mester 2017 deltakere trends
  11. Cover til samsung tablet
  12. Tv 2 sport premium sendeskjema 4
  13. Halvard hanevold død hvorfor
  14. Sørensen
Sunday, 18 December 2022

Sitemap | Ivar Aasen Bøker, 2024